Verdens jorddag – 05.12.

Igjen er det verdens jorddag. For to år siden skrev jeg dette innlegget på Facebook:

Deilig er jorden! I dag er det verdens offisielle jord-dag. Mange miljøutfordringer knyttes direkte til jorden: Utarming, hardpakking og nedbygging av matjorden, økt tørke og flom, tap av artsmangfold og forurensning av jordsmonnet – alt dette er menneskeskapte jordproblemer, som vi oftere og oftere ser slå tilbake på oss selv, i form av oversvømmelser og skred, redusert avling og økt bruk av gift.
Det er heldigvis mange bra folk som jobber for å motvirke dette, og nye (pluss eldgamle) løsninger som brukes mer og mer, kan forbedre jordkvaliteten og motvirke erosjon.

Jeg har en selvprøvd anbefaling å komme med: Jorddekke med kompost, og gravefri dyrking.
På min lille hobbydyrkings-parsell, ser jeg dramatisk endring på kun 1,5 år ved bruk av denne enkle metoden. Fra hardpakket, lys leirjord dekket av ugress, til en løs, mørk masse som yrer av liv på så kort tid, skulle man ikke tro var mulig. Gjødsel trengs ikke, kun et tynt lag ny kompost hvert år. Vanning trengs nesten ikke – og når jeg vanner, renner alt vannet rett ned på stedet og holder seg der, lenge. Sesongen er forlenget fra tidlig mars til langt ut i november, og ugresset både sterkt redusert og mye enklere å få vekk. Hver gang jeg luker, spretter det opp mark og løpebiller rundt meg, og rotgrønnsakene er bare å forsiktig løsne med fingrene for å få opp.

En ting er at det er mindre arbeid å dyrke på denne måten, noe annet er at det er veldig miljøvennlig og klimaforbedrende. Ved å øke humusmengden i jorden, og gradvis bygge opp økosystemet og mikroroganismene igjen, lagrer jorden faktisk CO2 som den fjerner fra lufta. I tillegg vil all soppen, bakteriene og mikroorganismene frigjøre og sirkulere næringsstoffene som faktisk finnes i jordsmonnet, og slik slipper du tilføre kunstgjødsel. Komposten kan du få fra gjenvinningsanleggene eller lage selv. Med et mangfold av mikroorganismer i jorda, får du også færre sykdommer på plantene, og trenger ikke sprøyte.

Ser man fremover i tid, ser det ganske sannsynlig ut at vi vil komme i en situasjon hvor det vil være lønnsomt for dem med hage å kunne gro noe annet enn tuja og tulipaner. Da er det jo fantastisk at en så enkel metode kan gjøre om plen til svart gull på kun ett år!

Jeg anbefaler å sjekke ut dyrkingshelten min Charles Dowding (UK), og jord- og kompost-guruen professor dr. Elaine Ingham (US). De har supre youTube-videoer og nettsider. For spesifikt norske forhold bør du sjekke datsja.no, bloggen til en norsk agronom som tester ut beredskaps-kjøkkenhage med kun lokale ressurser.

Bonus ved selvdyrking: Mye sunnere grønnsaker, frisk luft, fregner og ro i sjela.

Bilder fra overtakelsen av parsellen (3,5 år siden):

  
Legg merke til den harde, ugressbefengte jorden.
Bilder fra parsellen etter jeg startet med gravefri dyrking:
  
Her har jorden blitt helt forandret. Mørk, løs, full av mark og andre dyr. Nå kan jeg bruke fingrene for å grave i den (når jeg må).