Ja! Vinteren kan med fordel brukes til kompostering.
Dyrkingssesongen er over, og naturen er i hvilemodus. Bakken frosser til, og det gjør også komposthaugene og bingene med hageavfall. I parsellhagen har vi for lengst stengt kompoststasjonen vår, og den skal ikke åpnes igjen før i mai. Kanskje er det slik hos deg også?
Mai er et halvt år til… men i alle disse månedene produseres jo husholdningsavfall i samme tempo som før.
Alt dette kan du bruke i hagen din, om du komposterer det først. Og kompostere, det kan du gjøre gjennom hele vinteren. Innendørs. Selv om du bor i leilighet.
To smarte metoder
De beste metodene for dette, etter min mening, er BEGGE utviklet i Japan. Dette er ikke tilfeldig! Landet er sammensatt av fylker som er øyer, og de har derfor utfordringer med å få stordriftsfordeler for gjenvinning av matavfall. Store deler av befolkningen bor også i leiligheter, og trenger små, billige, lettvinte løsninger for mindre husholdninger – som er hygieniske og effektive.
Metodene jeg sikter til her, er to helt forskjellige: Bokashi, og pappeske-kompost.
Den første er en fermenteringsbasert metode uten luft, hvor du må blande det fermenterte avfallet med vanlig jord i fase to.
Den andre er en slags halvvarm varmkompost i en pappeske, hvor husholdningsavfallet blandes inn i et helt spesielt kompostmedium og luftes daglig.
Begge disse kan benyttes gjennom hele vinteren innendørs, og med dette kan du gjøre om alt husholdningsavfallet til god kompost. Komposten kan du lagre til våren, slik at du har masse næring klart akkurat når jorden din trenger det mest.
Hva passer for deg, om du vil kompostere på vinteren?
Begge metodene har fordeler og ulemper, så det er smart å vite hva disse er – så du velger riktig.
Bokashi fordeler: Enkelt og lite arbeidskrevende. Fleksibelt, fordi du ikke må følge en spesiell rytme for å holde det vedlike, og du kan tilpasse beholder etter mengde avfall. Kan lagres ute etter fermentering, i påvente av at jorden tiner. Tar kun 2 + 2 uker før den er ferdig omdannet til plantenæring. Rik på nitrogen.
Bokashi ulemper: Krever spesial-strø med patenterte mikrober, og helt luft-tette plastbeholdere. Krever at du blander det med jord etter fermenteringsperioden. Dette kan gjøres på vinteren også, men må tilrettelegges riktig (jordbeholder i kjelleren, jordposer klare til tining m.m.) Kan lukte vondt om fermenteringen går feil.
Pappeske-kompost fordeler: Tar liten plass, og er plastfritt. Enkelt og lite arbeidskrevende (noen minutter daglig). Aerob prosess gjør at det sjelden lukter vondt. Svært bra jordforbedring som varer titalls år i jorden, om ikke lengre.
Pappeske-kompost ulemper: Bør vedlikeholdes daglig, med innlegg og omrøring. Stopper opp om du reiser bort. Krever spesielt kompostmedium som koster noen hundrelapper. Tar 3-6 måneder til ferdig kompost.
Ble du litt klokere? Kanskje du fikk lyst til å starte å kompostere over vinteren? Følg oss på Instagram for mer informasjon om kompostkursene: