Smarte høst-grep i hagen

Nå er det ingen tvil lenger, dagene blir kortere og nettene kaldere…

Sesongen er på hell, og grønnsakene bugner! Nå er det også tid for å reflektere litt over hva som har gått bra, og hva som har gått dårlig denne sesongen. Håper du har lyktes med i hvert fall et par vekster… Husk at det alltid er noe som ikke går som planlagt, og som regel skyldes dette forhold du ikke kan kontrollere. Selv profesjonelle bønder feiler på grunn av vær og temperatur.

Spar på hageavfallet

Hvis du har startet litt med å dyrke uten å grave, har du kanskje allerede vendt deg til å spare på alt hageavfall? Dette er nemlig gull i dyrkingen! Har du ikke begynt med dette enda, bør du tenke gjennom nå hvordan du best kan ta vare på alt planteavfall som hagen din produserer.

Ved å resirkulere hageavfallet i bedene dine, imiterer du naturens egne prosesser, og forsterker økosystemet som plantene dine er så avhengige av.

Dette kan gi jorden din mer næring, gjennom å fore mikro- og makrolivet som bor der. Bakterier, sopp, encellete dyr, meitemark og mange andre (som du lærte om i gratiskurset) vil spise og omdanne løv, ugress, grønnsaksrester, flis og annet. Alt blir til slutt til variert og god gjødsel som planterøttene kan ta opp.

Hvordan brukes planterestene best?

Har du mye snegler, bør du kompostere alle planterester før de legges på jorden som topplag. Har du normalt med snegl, kan du legge planterestene rett på jorden kontinuerlig gjennom vekstsesongen. (Eventuelt strø ut litt Ferramol innimellom for å hindre at sneglene trives der.)

Alt du legger på av organisk materiale vil forbedre jorden din!

Lurer du på hvordan du komposterer, og hva som passer deg? Sett av litt tid og søk på YouTube om kompostering. Her finnes MASSE bra info om hvordan du gjør det selv, med forskjellige metoder.

Enkel jordforbedring

Etter at bedet ditt er ferdig å levere, kan du bare dekke det til med for eksempel løv, flis eller vissent gress! Slik beskytter du jorden mot erosjon og uttørking, og gir god mat til jordlivet. Over vinteren vil dette omdannes til næring, så lenge det er plussgrader.

Lag nye gravefrie bed på høsten

Et av de beste tidspunktene for å lage gravefrie bed, er nå i høstsesongen. Da får bedet godgjort seg i lang tid, slik at jorden blir myk og næringsrik når våren kommer igjen. Det passer perfekt med at naturen også produserer store mengder plantemateriale mot høsten, som uansett bør ryddes vekk fra plen og gangveier. Alt dette kan brukes i nye gravefrie bed!

Lykke til med jordforbedringen!